Popradar Spotlight: Frandjescka Balootje


Het zou heel goed kunnen dat Frandjescka Balootje je al eens aansprak vanaf een podium. Als host #TheLadyMC en zelfbenoemd professional smileyface presenteert ze events zoals GUAP Night, Ook Van Jou Festival, Winternachten en Bevrijdingsfestival Den Haag. Daarnaast is ze als radio DJ elke week te horen op Den Haag FM in het programma Young Agga. Ook maakt ze educatief programma voor theater & filmhuis Dakota en heeft ze een podcastserie met haar vriendinnen: “My Girlfriends”. 

“Op dit moment focus ik mij op presenteren. Daarnaast ben ik storyteller en actrice. Tijdens de pandemie heb ik ervaring opgedaan met het presenteren van livestreams, waar hele andere vaardigheden bij komen kijken. Rekening houden met een camera in plaats van met het publiek is bijvoorbeeld al een wereld van verschil. Deze week nog heb ik voor De Haagse Cultuuracademie voor een camera gestaan en dat smaakt naar meer.

Na jaren mezelf in de schaduw te plaatsen zie ik mijn stem steeds meer als een manier om van mij te laten horen. Ik heb de kracht van mijn stem ontdekt toen ik met drie vriendinnen de Podcast “My Girlfriends” maakte en daarna verder ontwikkeld door storytelling en presenteren. Ik kwam erachter dat ik haar ook voor radio, voice-overs en voor acteren kan inzetten. Sangie Nutbey (Young Agga Den Haag FM) heeft mij de tools aangeleerd om deze voor media te gebruiken. Mensen in mijn omgeving hebben me het zelfvertrouwen gegeven om vol voor het presenteren te gaan. Wanneer ik zelf niet inzie dat ik ergens goed in ben, is er altijd een dierbare in mijn omgeving die mij erop wijst.

Presenteren brengt altijd spanning met zich mee. Dan denk ik “Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?” Dit gevoel had ik ook voorafgaand aan het Bevrijdingsfestival 2019 waar ik presenteerde op de mainstage. Een dag voor het event veranderde die nervositeit in een enorme drive en standvastigheid. Ik dacht: “Ik ga dit gewoon doen, dit is een once in a lifetime opportunity. Die dag zelf stond ik te knallen en was het hartstikke leuk om zestigduizend mensen heen en weer te zien lopen om hun favoriete artiesten te bekijken. 

Parkpop, het Escamp Festival en het UIT Festival waren ook geweldig om te doen. Één van mijn lievelings events om te presenteren is de GUAP Night met altijd een vol Paardcafé gevuld met hiphop liefhebbers. Ik voel me gezegend met al deze ervaringen en ik ben blij dat ik voor de pandemie al heb kunnen groeien als presentator. 

Voordat ik begon met presenteren deed ik aan storytelling. Mijn allereerste verhaal ging over de brand die mijn ouders hebben meegemaakt. In 2015 is tijdens de Torenstraat brand mijn ouderlijk huis afgebrand en is onze buurman, die we al 30 jaar kenden, omgekomen. Dit was een hele vreemde en emotionele tijd voor mij. Mijn ouders hadden opeens niks meer. Niet eens een tandenborstel of ondergoed. Ik wilde de gebeurtenissen van me afschrijven. Toen ik het verhaal eenmaal op papier had kwam een vriendin met het idee om het voor te dragen aan een groter publiek. Ik had nog nooit op een podium gestaan. Ze zei ‘doe het maar gewoon, want dat kan je’. Vanuit daar ging ik vaker verhalen vertellen. 

Tijdens mijn schooltijd was mijn ambitie om mijn HBO diploma te halen. Ik heb Cultureel Maatschappelijke Vorming gestudeerd, maar het diploma helaas niet gehaald, mede vanwege de nasleep van de brand in mijn ouderlijk huis. Een oud docent van mij, Mieke Klaver, zei altijd tegen me “Ik kom jou wel ergens in kunst en cultuur tegen”. Ik geloofde haar niet, maar uiteindelijk heeft ze toch gelijk gehad. Ik ben een CMV’er in hart en nieren.

Cultuur heeft mij van jongs af aan geïnteresseerd. Vroeger als ik moest gaan zwemmen bij de Mauritskade liep ik met mijn vader door de Hoogstraat en Noordeinde en keken we naar kunstwerken in de buurt. Ook ging ik met mijn ouders naar Antilliaanse comedy avonden in Diligentia. Ik vind het jammer dat het schoolsysteem kunst en cultuur doorgaans zo onderbelicht laat. Kinderen wordt te weinig geleerd om zich een toekomst voor te stellen binnen kunst en cultuur. 

Door het werken in de culturele sector ben ik erachter gekomen hoe belangrijk representatie is. De multiculturele samenleving van Den Haag laat een ander beeld zien dan de huidige instellingen als je kijkt naar culturele achtergronden. Ik heb mij voorgenomen dat ik samen met mijn vrienden en collega’s een deel van de representatie moet zijn. We moeten laten zien dat iedereen een kans heeft een plek in deze sector te vinden. Ik hoop dat er meer vrouwen van kleur zullen zijn die opklimmen en daar ook de kans voor krijgen van hun omgeving. Vrouwen van kleur zouden bijvoorbeeld vaker in loondienst naar hun expertise gevraagd moeten worden. Het is tijd dat er concrete veranderingen op het gebied van representatie worden doorgevoerd.

De focus op inclusie moet niet enkel een hot topic van 2020 zijn, want niemand is een trend. We zijn allemaal mensen die er een mooie wereld van willen maken. Laten we dat vooral samen doen. Ik hoop dat mensen stappen zullen ondernemen in representatie omdat ze het zelf ook belangrijk vinden en hun team als reflectie van Den Haag zien.

Dit jaar is zwaar voor mij geweest. Ik heb twee ouders die in een risicogroep zitten. Zij voelden zich heel angstig door de pandemie. Deze tijd heeft me sterker gemaakt en mij in laten zien wat belangrijk voor me is. Ik wil nu honderd procent gaan voor mijn creatieve werk met welke tools ik ook maar kan gebruiken.”

Luister hier naar de muziek die Frandjescka inspireert.